Kiwi, de morgenstond heeft goud in de mond

Kiwi, de morgenstond heeft goud in de mond

Ontbijttrends

We weten het allemaal: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het moment om ons lichaam de nodige vitamines en mineralen te bezorgen voor een goeie start van de dag! Nog nooit hadden we zoveel tijd om samen met ons gezin te genieten van het ontbijt. Het on-the-go ontbijt hebben we even aan de kant geschoven, maar we zijn wel veel creatiever geworden met ontbijtjes. Nutritioniste Eléonore de Richecour vertelt welke ontbijttrends vandaag hip en eigentijds zijn: Smoothie bowls, rijk belegde toasts en zero-waste. Bekijk het in de video hieronder!

 

Prangende kiwi-vragen

Kirsten Pint, Marketing verantwoordelijke van Zespri Kiwifruit België verklapt de leukste kiwi-weetjes. Check snel of jij de antwoorden kent?

Kan je de schil van een kiwi opeten?

"Zeker! Dit wordt vooral met de gele (SunGold kiwi’s) gedaan. Net zoals bij ander fruit, kan je de kiwi best even wassen, zo verwijder je ook de meeste haartjes. Wist je trouwens dat kiwi’s één van de minst bespoten vruchten zijn?"

Groeien kiwi’s aan bomen?

"Ja, kiwi’s groeien aan een soort lianen. Het eerste jaar worden de slingerplanten in de lucht geleid als een soort tipi, het tweede jaar, als ze vruchten dragen,  worden ze “platgelegd” en groeien de  kiwi’s op een hoogte die makkelijk te plukken is. Wist je trouwens dat het 7 jaar duurt voor de eerste kiwi’s aan de bomen verschijnen?

Wanneer is een kiwi klaar om gegeten te worden?

"Een kiwi is ready to eat, als hij zo zacht of hard is als jij het graag hebt. En dat is voor iedereen anders. Sommigen verkiezen hem hard en wat zuurder, anderen zacht en wat zoeter. Je bewaart kiwi’s het best in de koelkast. Groene kiwi’s zijn vaak wat harder dan de gele kiwi’s en haal je best een paar dagen van tevoren uit de koelkast. Je legt ze dan in de fruitschaal, uit de zon samen met ander fruit. Als je het rijpingsproces extra wilt versnellen, stop je ze in een papieren zak samen met ander fruit."

Bevat een gele kiwi meer vitaminen dan een groene?

"De Zespri SunGold is een 100% natuurlijke variant van de Zespri Green Kiwi maar bevat meer vitamine C als een groene kiwi. De groene kiwi bevat dan weer meer vezels en vitamine A. Nog een leuk weetje: 100 gr Zespri SunGold bevat drie keer zoveel vitamine C als 100 gr sinaasappel."

 

Zelf aan de slag

Dagny Ros en Charlotte Collard zijn allebei grote fan van deze vitaminebommetjes. Zij maakten een heerlijk receptje waarmee ze iedere morgen opnieuw een glimlach op het gezicht van hun kids (en zichzelf) toveren.  

Dagny Ros, onze charmante Ijslandse TV-kok is mama van drie kids en deelt haar creatieve kiwi-ontbijt:

Tartelette van dadels en amandelen met Kiwi en IJslandse Skyr

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 100 gr grote dadels met pit (=6 stuks)
 • 100 gr witte amandelen
 • 2 hele SunGold kiwi’s (met schil)
 • 200 gr pure IJslandse Skyr natuur (pure Griekse yoghurt, platte kaas of een ander type kan ook)
 • Klein beetje goede honing of agavesiroop om de Skyr op smaak te brengen
 • Verse munt (optioneel)

Tip: ben je vegan gebruik dan plantaardige yoghurt en agavesiroop

Bereiding: 

Laat de dadels en amandelen een uurtje in lauw water weken. Mijn geheim? Ik leg ze voor ik ga slapen in het water en laat ze een hele nacht weken… Ontpit de de geweekte dadels en doe ze samen met de amandelen in een blender en hak ze fijn. Neem nu een stukje bakpapier en leg hier een ringvorm op. Vul deze met het mengsel van de dadels & amandelen. Leg de gevulde ringvormen een dertigtal minuten in de koelkast om te rusten. Roer ondertussen een beetje honing of agavesiroop door de Skyr. Was de kiwi grondig en snij hem in dunne schijfjes. Opgelet! De kiwi niet schillen. Rasp voorzichtig een beetje zeste van de kiwischil. Haal de taartjes uit de koelkast, leg op elk taartje een paar schijfjes kiwi en lepel er een flinke lepel van het Skyr mengsel op.  Werk af met verse munt en met de kiwizeste.

 

Charlotte Collard, een fashionable foodie met 3 prachtige dochters, deelt haar favoriete kiwi-ontbijt:

The golden no-waste shake

Ingrediënten voor een heerlijk glas voor het hele gezin:

 • 2  SunGold kiwi’s met schil
 • 2 SunGold kiwi’s met schil voor de afwerking
 • 2 bevroren bananen
 • ½ mini ananas (zonder schil 😉)
 • 1 koffielepel kardemom
 • 1 koffielepel verse gember (geraspt)
 • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
 • 100ml kokoscrème

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een homogeen geheel. Was de SunGold kiwi grondig en snij in schijfjes. Leg deze aan de binnenkant van het glas en voeg de smoothie toe. Was nu de twee overgebleven SunGold Kiwi’s en mix ze (met schil) in de blender. Werk je Golden smoothie af met dit mengsel.

 

Over Zespri

De Zespri groep (Zespri Group Limited) is in handen van een 2700-tal Nieuw-Zeelandse kiwiboeren. Zij staan in voor het telen van Zespri kiwi’s, volledig in lijn met ons kwaliteitssysteem. Naast het hoofdkantoor in Berchem (België), heeft Zespri Europa een uitgebreid netwerk van lokale verkoop- en marketingspecialisten, in de belangrijkste Europese landen. Zo werkt Zespri globaal, maar tegelijk lokaal. De Zespri kiwi’s komen toe in drie Europese havens: Zeebrugge (België), Tarragona (Spanje) en Porto Vado (Italië). Zespri heeft vestigingen wereldwijd: van Nieuw-Zeeland, Europa en Noord-Amerika tot Azië.

 

Zespri